7 sætninger, der stresser

Noget af det virkeligt udfordrende, efter vi blev bekendt med Felix’ diagnose (måske allerede lidt før), er det med at skulle lære sig selv at tale anderledes til ham. I hvert fald anderledes, end hvad der umiddelbart falder os ind. Alt skal rummes lidt mere, og uheldig adfærd skal afledes mere end italesættes. Og så skal alle negationer reduceres kraftigt. Altså nej, ikke osv. 

Nogle vil sikkert sige og flage for, at dette gælder alle børn og ikke bare dem med særlige behov og udfordringer. Det er nok også rigtigt. Men det særlige ved Felix, og som vi virkelig ser, når vi også har en lillesøster uden diagnose, er, at ordvalg og udvalget af sætninger uden tvivl påvirker ham og har betydning. 

Her kommer 7 sætninger, som ALTID stresser, forvirrer eller ligefrem angstprovokerer Felix:

  1. “DU skal lege…” Hvis denne sætning lyder, når man sjældent at tale færdig, før Felix med angstfuld stemme spørger: “Skal jeg lege ALENE?” Det er en af de værste tanker for ham. Så hvis vi vil have ham til at lege selv, skal han snydes ind i en leg. 
  2. “JEG går lige…” På toilettet, i skuret, i bryggerset etc. Uanset hvor man går hen, og uanset hvor tæt man stadig er på Felix, så vil denne sætning også ofte vække angst i ham: “NEJ! Du går IKKE!” Vil hans svar være på de svære dage. På rigtig gode dage har han nu øvet sig i at sige: “Okay! Jeg klarer det mor. Men du skynder dig.” Her kan man også nogle gange snyde ham, hvis han sidder med iPad eller en film. Men opdager han, man er væk, kan det medføre panik og begyndende nedsmeltning. 
  3. “Det må du ikke”, “hold op”, “lad nu være” er alle sætninger, som trigger noget i barnet. Som oftest medfører det blot, at han gør det, han ikke må endnu mere/endnu vildere/endnu hårdere. Det går lidt bedre med “stop”, og “jeg vil ikke have/jeg bliver ked af det når…/jeg bliver sur når…” Meeen det er stadig ikke godt. Så her er vi konstant udfordret, særligt på dage hvor han er meget følsom og udadreagerende. 
  4. “NEJ!” sagt højt og pludseligt, får ham altid til at bryde helt sammen i gråd. 
  5. “Ja, du skal i børnehave” Når Felix vågner om morgen, er hans første spørgsmål: “Skal jeg i børnehave?” Ret ofte vil han blive ked af det, når svaret er “ja”. Vi ved, han er glad for sin børnehave, men det kan altså godt føles uoverskueligt for ham alligevel. Og så er morgenen ligesom i gang. Der er heldigvis også dage, hvor han siger “okay”, eller ligefrem at han glæder sig. 
  6. “Vi skal holde pause”, “vi skal slappe af”. Selv om der er en plan for, hvad sætningerne betyder (bog, iPad eller hvile), trigger de noget i ham. Så her skal det bare ikke italesættes sådan, selv om det er det, vi tænker, det er. 
  7. “Du må lige vente…” Felix har meget svært ved at behovsudsætte – i perioder. Jeg har efterhånden forstået, at det er meget almindeligt for folk med autismediagnosen. Vi træner det dagligt og vejer konstant vores kampe.

Og der er mange flere sætninger end dem. En dag med Felix kan derfor godt føles lidt som at lege, “Jorden er giftig”. Der er også strategier og alternativer, men de kræver næsten et indlæg for sig. 

Jeg vil meget gerne have input eller høre om andres udfordringer på dette område. Hit me! 

Kh Jannie 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *