Felix har infantil autisme - vinterferie
Ferie,  Mestringsstrategier

Den vellykkede vinterferie

For godt et år siden tog Lulu, Felix, Jannie og jeg på 14 dages solferie til Kap Verde. Dengang havde vi endnu ikke fået sat ord på de spændende udfordringer, der er i vores familie. Men noget var ikke helt “ordinary”. 14 dage på et hotelværelse, en spisehal med larmende englændere, og en søn, der havde svært ved at forholde sig til de forskellige indtryk dagene bød. Noget af ferien blev brugt af Jannie og jeg på at læse bogen Sensitive Børn af Lene Sonne og Athina Delskov, og der var mange aha-oplevelser. Dog ikke nok til at binde trådende sammen endnu.

Ferien på Kap Verde var et godt afbræk for os alle fire, nok især for os forældre. Men der var også enighed om, at det ikke var det bedste format. Derfor har vi siden været i tænkeboks, og er kommet frem til nogle centrale tiltag. Dem kan vi læne os op af for at det er sjovt, afslappende, og hyggeligt for familien Lykke at være på tur. Og det er jo meningen at ferie skal være det 🙂

Læs også, hvordan vi håndterer hverdagen

Disse tiltag, eller strategier, som vores PPR kontakt vil kalde det, har vi netop taget i brug på vores vinterferie i Lindvallen i Sverige. Og dem vil jeg rigtig gerne dele ud af:

“Win/win situation” med familien

I hverdagen, og dermed også når vi er på ferie, er Jannie og jeg hele tiden. Vi kan bogstaveligt talt ikke engang gå på toilettet uden at have døren på klem, så vi kan træde til når bølgerne går højt hos Felix, og især i leg med lillesøster Lulu, som man kan læse i dette indlæg. Totalt stressende og på ingen måde afslappende. Denne erkendelse har fået os til at indse, at vi har brug for noget aflastning – nogen der kan være sammen med børnene og give os et afbræk i ferieøjemed. Heldigvis er min hustru og jeg ekstreme familiemennesker, og elsker at bruge tid med vores nærmeste. Så vi spurgte begge hold bedsteforældre om de ikke ville med, hvilket blev taget godt imod. Det har været en helt afgørende faktor for at ferien var en succes. Nå ja, autisme eller ej, så ville vi have spurgt “de gamle” alligevel 🙂

Minimalt antal timer i bilen

For mange familier er tid i bilen lig med afslapning. Sådan er det bare ikke hos os. Jeg har fokus på trafikken, mens Jannie i rygende hast hiver juice op af tasken, sørger for snacks til alle rejsende, styrer lyd på børnenes iPads, griber flyvende bamser, og aktiverer børnene med alt godt fra Albertes “Bedste børnesange”, alt i håb om at skabe en behagelig rejsetid. Derfor er en tur til Italien på motorvejen med førnævnte scenarier ikke lige øverst på ønskesedlen. På baggrund af dette besluttede vi at booke en kahyt på Oslo-færgen, og jesus, det var et godt call. Færgen er fyldt med aktiviteter for børn; skattejagt, børneland, “badeland”, børnedisco – you name it. Og så toppede vi den med at have Lulu og Felix sent oppe, så de endte med at falde i søvn i vores arme, mens vi nød fadøl sammen med bedsterne. Resultat var at begge børn sov de 4 timer det tog at køre fra Oslo til Lindvallen. High Five, knuckles og en “mission completed” herfra. Det kalder på en gentagelse næste år!

Ferie - Lulu er søster til Felix med infantil autisme

Mission Briefing

Jannie og jeg er stadig ikke 100% komfortable i vores roller som forældre til et barn med autisme, og en del af det skaber noget usikkerhed hos os vs. vores omgivelser, som Jannie også skrev lidt om i dette indlæg om sutten. Et andet eksempel på en ting, der pryder vores hjerne er, hvordan omverdenen ser på, at Felix altid ser iPad, når vi spiser. Det er et strategisk valg for at skabe maksimal ro for både ham og os. Men det skal jo kommunikeres, så folk omkring os forstår vores bevæggrunde.

Derfor havde Jannie fået den geniale ide at sende vores forældre en mail “fra Felix” inden feriens start. Heri nævnte hun situationer og reaktionsmønstre, som Felix reagerer kraftigt på, og hvordan vi prøver at takle dem. Til alt held blev mailen taget super godt imod, og endnu bedre, respekteret og praktiseret af alle på turen. Det understreger jo bare endnu engang at communication is key.

Afstemning af vores egne forventninger

Ordet “vinterferie” i overskriften er nøje valgt. Alternativet var at skrive “skiferie”, men når alt kommer til alt, så var ski ikke den primære grund til at tage afsted for os. Den var at vi alle skulle hygge os med vores børn, og måske køre liiiiidt på ski. Dette havde vi allerede taget snakken om up front, og også briefet vores kære forældre om. Vi vidste ikke hvor meget Felix ville stå på ski, og heller ej om vi kunne “tillade” os at komme ud på løjperne. Så vores forventninger var helt lave. Realiteten var dog at Felix kom på ski 3 gange (yeah, he is awesome), og vores forældre var sublime til at tage børnene, så vi kunne nyde den fede sne og tilmed lave nogle kongestyrt.

Mor til Felix med infantil autisme - Ferie

Med udgangspunkt i og fokus på ovennævnte områder lykkedes det os at få en pissefed ferie, som oven i købet bød på et stref af sol på både ankomst- og afrejsedagen. Håber at andre kan adaptere vores “feriestrategier” kombineret med med egen mestringsmagi. Og del endelig denne med os!

De bedste hilsner Frans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *